Alina Gorghiu a declarat miercuri, că legea fugarilor, rămâne o lege bună, chiar dacă a fost atacată la Curtea Constituțională. Legea este necesară mai ales în contextul în care diverşi condamnaţi părăsesc ţara cu scopul de a susţine sustrage justiţiei, suține ministrul.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 29 decembrie, proiectul de lege care aduce modificări la Codul penal, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă pentru a fi pusă în executare pedeapsa, vor avea pedeapsa suplimentară între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. Miecuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat actul la Curtea Constituţională. Magistraţii consideră că actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor este neconstituţional în ansamblul său.
Legea a fost susținuță de guvern în ansamblu și votată covârșitor de Parlament, amintește Gorghiu.
”N-am apucat să văd sesizarea, este un demers pe care legea îl prevede, ce pot să vă spun din perspectiva Ministerului de Justiţie este că susţinem această lege care a fost trecută prin Guvernul României, dezbătută foarte mult timp de specialiştii din Ministerul de Justiţie, votată de un număr extrem de mare de parlamentari, 230 de deputaţi din 235, o majoritate covârşitoare în Camera Deputaţilor, care este camera decizională”, a spus ministrul Alina Gorghiu.
”Din punctul nostru de vedere, rămâne o lege bună, o lege necesară, susţinută de Guvern mai ales în contextul în care diverşi condamnaţi pentru fapte variate de corupţie, infracţiuni la adresa vieţii, părăsesc ţara cu scopul de a susţine sustrage justiţiei din România şi de a nu executa pedepsele în penitenciarele româneşti”, a spus Gorghiu despre legea votată recent în Parlament.
Ministrul Justiției a făcut o priopritate din recuperarea condamnaților i-ar putea determina iar suplimentarea pedepsei i-ar putea face pe fugari să se gândească de două ori înainte de a lua decizia. ”CCR va decide care este soluţia pe această lege, însă ea crede că sunt obligaţi în continuare să găsească pârghii şi soluţii pentru ca persoanele condamnate să nu mai găsească tot felul de tertipuri de a părăsi teritoriul României şi a încerca să-şi găsească salvarea în alte jurisdicţii”, încheie Alina Gorghiu.
Citiți și:
„Legea fugarilor”, atacată la CCR de instanța supremă: „Este neconstituţională în ansamblul său”